Tradition är som skygglappar


Jag är inte religiös på något sätt, faktiskt så tycker jag inte religion hör hemma i ett modernt samhälle. Jag ser inte poängen.
Om bibeln inte hade varit känd sedan länge, världens mest tryckta bok, hade då någon som gått in i en bokhandel idag kunnat plocka denna boken ifrån hyllan och trott på ett enda ord i hela boken?
Hade denna personen gått ifrån klarhet till klarhet och tänkt "aha" detta är det jag sökt i hela mitt liv.
Självklart inte och det är ju för att utan tradition så hade alla kunnat se vad religion egentligen är, en massa påhittat nonsens. (Nej, jag attackerar inte jesus som historisk person, mer det där om Guds son/jungfrufödsel/gått på vattnet aspekten av det hela.)

Tradition är som skygglappar. Där ute finns världen och jag kan höra den och jag kan lukta den med jag kan inte se den. Jag vet att den är där men jag väljer att ignorera detta faktum.

Men jag gillar tradition. Jag gillar att dansa runt midsommarstången, fira jul och jag tycker om att vi har ett kungahus. Det är tradition. Det kostar varje svensk 14 kr om året att upprätthålla kungahuset, jag hade kunnat tänka mig att betala det dubbla, om det nu skulle vara så.
Dessutom är det ju bra för turismen och vad jag har förstått så drar kungahuset in mer pengar till Sverige i publicitet än vad vi betalar för dom. Det är alltså en god affär, det bidrar till välfärdssamhället.
Men det är inte därför jag gillar kungahuset, jag tycker helt enkelt att det är en fin tradition.

Det är en del av Sverige, vi är en monarki. Att våran stadschef är mer av en gallionsfigur än någon med faktisk makt förändrar inte det. Att det totalt strider emot allt som har med yttrandefrihet och religionsfrihet att göra stör mig inte heller, vilket kanske är det allra konstigaste.

Jag spenderade lördagen med att se på det kungliga bröllopet. Jag såg förberedelserna, när dem sa JA och talen under middagen. Jag tittade på dom stora folkmassorna (uppskattningsvis 1/2 miljon människor), när dem skar tårtan och vem som hade vilken kläning. Det var roligt, det var folkfest, det var ett bröllop.

Självklart är det nu dags för kommunister och socialister att opponera sig. För dem gillar tydligen inte tradition, eller har i alla fall en väldigt bestämd åsikt på vilken tradition som skall tillåtas. Att börja prata om att Sverige inte skulle vara demokratiskt gör mig bara illamående, vilka är dessa människor?

Jag antar att monarkin kommer leva kvar så länge som kungahuset har stöd av majoriteten av Sveriges befolkning. Och det är ju demokrati i högsta grad, för demokrati handlar om att göra det som majoriteten vill, vad än man nu tycker om det.

Kommentarer
Postat av: Torsten

"De gillar tydligen inte tradition" heter det. Inte "dem"

Om man nu skall vara traditionell alltså. Annars kan man ju skriva "dom". Men som socialistisk republikan anser jag att det får vara någon ordning på torpet.

2010-06-21 @ 13:58:59
Postat av: Torsten

Det finns också en gammal god tradition att skriva "vår", inte det vulgärt talspråksmässiga "våran".2010-06-21 @ 14:04:29
Postat av: Bianca

Käre Torsten:

Jag tror du menar att som fullkomlig idiot så klarar du inte av att läsa budskapet utan går istället runt och leker språkpolis.

När man skriver fort som svensk, boendes länge i Norge blir det ibland mix-ups, men att en socialistiskt republikan skulle ha förståelse för det är väll alldeles för mycket att begära.

2010-06-21 @ 14:56:01
URL: http://biancaioslo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback