Vad som händer och vad media rapporterar

Faraj Abu-iseifan tycker att det är orättvist att muslimer framställs i sämre ljus än andra religioner i media och skriver i Aftonbladet; "Enligt en undersökning som gjorts vid Göteborgs Universitet om hur religioner framställs sticker Islam ut i resultatet. Av de knappt 200 artiklar som skrivits om islam under den undersökta perioden var drygt 60 procent negativa jämfört med kristendomen där andelen negativa artiklar endast var 20 procent eller judendomen där 30 procent var negativa."

Det första man bör fråga sig är nog, varför är det så? Är det så att dem svenska dagstidningarna håller på med någon förföljning av muslimer eller är det kanske så att muslimer är inblandade i väldigt mycket?

Tänk till exepel på alla artiklar om terrorism, Al-Qaida, omskärning av kvinnor, pirater i somalia, utalelser ifrån Irans president, Irak-kriget osv.

Dessa händelser är alla negativa och muslimer är inblandade här. Det handlar inte om muslimer i sverige men det drar nog upp statistiken betydligt.

Men invandrare med ursprung ifrån nordafrika och västasien (mellanöstern) är också överrepresenterade när det gäller våldsbrott i Sverige, vilket man kan läsa om i BRÅ's Rapport 2005:17, som handlar om brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet.
Så när tidningarna skriver om dessa brott händer det nog att det skrivs muslim istället för tex nordafrikan.

Jag bor i Norge där tidningarna nästan alltid skriver ut etnisitet på personer ansvariga för olika brott och det man läser är skrämmande. Visste du tex att 100% av alla anmälda överfallsvåldtäckter i Oslo-området de sista 3 åren begicks av icke-västliga invandrare? Om du inte tror mig, klicka här och se själv.
När det gäller vanliga våldtäckter så var (i 2007) 72,8 % av våltäckterna utförda av utlänningar. Läs mer här.

Så nu tänker jag, är det så att media skriver mer negativt om muslimer än andra religösa grupper? Eller är det kanske så att det finns mer negativt att skriva om?

Tag också i beaktning hur lite svenska tidningar skriver ut om man jämför med norska. Tänk också på att vi har större invandring till Sverige än Norge. Om tidningarna inte hade varit så rädda för att vara PK så hade det nog varit både fler artiklar och högre negativ procent när det gäller artiklar kring Islam.

(All uppmärksamhet om muslimer i media drogs igång av det planerade mordet på Lars Vilks och tidningarna i Sverige som "stöttat" honom genom att publicera hans omtalade karikatyr, läs mer på DN & Aftonbladet).

Kommentarer
Postat av: Tara

Brås rapport visar samtidigt att kön o ekonomisk situation påverkar väsentligt mycket mer än härkomst. Att vara fattig/gå på soc o man verkar inte vara särskilt lyckad kombo. Med din logik bör media alltså också skriva om ett socialfall är skyldig till brottet, typ "Fattig slog ihjäl greve":UR Brås rapport 2005:17:ÄR ÖVERRISKERNA HÖGA?

Det kan diskuteras om de olika gruppernas överrisker ska ses som höga eller inte. Som exempel kan nämnas att skillnaden mellan män och kvinnor,

när det gäller brottslighet, är större än skillnaderna grundade på om en person är född i Sverige eller inte. Det är 3,5 gånger vanligare att män är misstänkta för brott än kvinnor. När det gäller grövre brott är skillnaderna mellan män och kvinnor ännu större. Det är också mer än sex gånger vanligare att personer vars familj haft socialbidrag är registrerade för brott än personer vars familj inte haft det.

2010-03-16 @ 14:36:25
Postat av: Bianca

Självklart finns det fler faktorer än etnicitet, men det var ju inte det artikeln handlade om.

Det som är så chockande med tex överfallsvåldtäckter är att det handlar om en kvinnosyn som är helt förfärlig.Att det finns män som tror att dem har rätt att bruka makt över kvinnor. Det finns en grund till att det inte är Norksa män som tror det, det handlar om kultur och religion.

2010-03-16 @ 15:28:23
URL: http://biancaioslo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback