Skrivtips till dig som vill författa

Att skriva är inte som man ser på tv. Du kan inte tända levande ljus och dricka rödvin eller bara sätta dig på en brygga vid sommarstugan och förvänta dig att det rinner fantastiska historier ur dig.

Att skriva kan vara som att pressa blod ur en sten. Du skriver du tar bort du skriver du känner självförakt. Du skriver och du undrar vem som skulle vilja läsa det här egentligen.

Idag hade vi Inger Bråtveit på besök i skolan idag och vi pratade en del om författande. I morgon kommer Audun Mortensen och på fredag kommer Nikolaj Frobenius.

Här kommer några skrivtips inspirerade av intervjun med Bråtveit.1. Skilj mellan skrivaren och redigeraren. Skrivaren är den personen du måste vara när du skall börja på din novell eller roman. Du får inte försöka vara duktig eller tänka för mycket över vad du skriver. När du är färdig med att skriva kan du se på din text med ett kritiskt öga och först då vara redigeraren.
Write drunk, edit sober.

2. Hitta en miljö du kan skriva i. Det hjälper kanske inte på kvaliteten på texten men utan en bra arbetsmiljö kan det vara svårt att få något gjort.

3. Skriv varje dag. Oftast handlar det bara om att sätta sig ner och skriva och skriva om. Vissa delar i en text kan vara svåra att skriva men dom delarna får man bara jobba sig igenom.

4. Det är inte målet, det är resan. Det handlar inte om att bli färdig så fort som möjligt (även fast det är viktigt att fullföra). Det roliga med att författa är ju att skriva så njut av det när det händer, njut av resan.

5. Sitter du fast? Gör små skrivövningar. Ta ett foto och gör en miljöbeskrivning. Sätt dig på ett café och hitta på en karaktär och en plot kring personen som jobbar där. Kanske kan du använda något av det du skrivit om i din text?


Kommentarer
Postat av: LINA K - SKRIVER SKRÄCKROMAN!

Jättebra skrivet och bra tips! Det är precis så - att skriva är ett hårt jobb, inte så där lätt och romantiskt som många i dag verkar tro ...

2011-02-18 @ 20:39:22
URL: http://eimk.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback